Enter your keyword

ЈЕДНО ДРВО ЗА ЈЕДНОГ РАТНИКА

ЈЕДНО ДРВО ЗА ЈЕДНОГ РАТНИКА

Ђаци наше школе 23.11.2018, заједно са својим мештанима и наставницима, у школском дворишту посадили су саднице поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата, а у оквиру шире друштвене акције пошумљавања Србије и пројекта “Једно дрво за једног ратника” које је покренуло Министарство правде. Сарадњу школе са носиоцима пројекта  и господином Баковићем, помогао је Вук Мирчетић, испред Општине Вождовац.

Пројектом је предвиђено да за сваког страдалог српског родољуба у Првом светском рату буде посађена по једна садница, односно укупно 1.300.000 шумских врста, лишћара и четинара, на подручју Србије. Вождовац је једна од општина где је одржана завршница овог вишегодишњег пројекта.

Пројектом Једно дрво за једног ратника обележава се сто година од почетка Првог светског рата, а предвиђено је да за сваког страдалог српског родољуба у том рату буде посађена по једна садница шумских врста на подручју Србије. За четири године колико је трајао Велики рат, према речима г. Звонимира Баковића, планирано је да буде посађено 1.300.000 садница шумских врста. За реализацију пројектне идеје, Министарство правде Владе Републике Србије остварило је сарадњу са ЈП Србијашуме и Шумарским факултетом Универзитета у Београду. Пројекат има три циља: историјски – прилику да се одужимо прецима за њихово велико дело и жртву, социјални – да се помогне ресоцијализацији осуђених лица који су у отвореном или полуотвореном притвору а учествују у реализацији пројекта, и трећи еколошки – да се подигне ниво еколошке свести, да се промовише пошумљавање и значај шума у ери климатских промена.